Vrijwilliger in the sportlight: Sonja Goor

Elke maand zetten we een vrijwilliger in onze sportlight. Deze maand is het de beurt aan Sonja Goor.

Sonja is 66 jaar en zet zich al meer dan 30 jaar in voor tafeltennissers van alle leeftijden en niveaus. Ze geeft al vlot 10 jaar de Bewegingsschool- en Multimovelessen bij Jespo en doet dit steeds vol passie en plezier. Daarnaast kruipt ze in haar vrije tijd graag op haar koersfiets en is ze graag bezig met haar kleinkinderen. Een passie voor sport en kinderen is dus een understatement!

Al lange tijd een vaste waarde in het team van Jespo-vrijwilligers, hoog tijd dus om haar beter te leren kennen! 


Dag Sonja, kan je wat meer vertellen over jezelf?

Sonja: Ik ben 66 jaar en jong van hart en geest. Ik hou van sport en van mensen. Ik geef al meer dan 30 jaar tafeltennistraining aan jeugdspelers en volwassen van recreant tot topsport bij AFP Antwerpen. Al meer dan 10 jaar geef ik de Bewegingsschool en Multimove en daar probeer ik steeds weer nieuwe uitdagingen te vinden zodat lessen nooit saai worden.

Het grootste plezier heb ik aan de stralende gezichtjes als kinderen iets nieuw hebben geleerd, hun durf hebben getoond of gewoon als ze zich super amuseren.

Hoe heb je Jespo leren kennen?

Sonja: Ik vond dat de motoriek bij de kinderen fel achteruit ging. Ik had gehoord van de volleybal speeltuin en wou iets soortgeliijjks organiseren. Ik nam contact op met de sportdienst van Borgerhout en zij brachten mij in contact met Jespo

Waarom ben je vrijwilliger bij Jespo?

Sonja: Kinderen laten bewegen is altijd een doelstelling geweest. Kinderen op jonge leeftijd laten kennismaken met nieuwe sportieve uitdagingen is bij Jespo mogelijk. Daarom werd ik vrijwilliger bij Jespo.

Wat zijn jouw ervaringen tot nu toe bij Jespo?

Sonja: Jespo heeft een grote open mind naar alle kinderen. Hun doelstelling zoveel mogelijk kinderen te laten sporten is iets waar zij jaar in jaar uit in slagen. Hun entousiamse en inzet kent geen grenzen. Ook hun inzet naar anderstalige nieuwkomers is een schitterend initiatief.

Wat zijn volgens jou de sterke punten van Jespo?

Sonja: Jespo is een organisatie met enthousiaste medewerkers die steeds bezig zijn om zoveel mogelijk kinderen aan het bewegen te krijgen en dit aan betaalbare prijs.

Ze geven kansen aan kinderen maar ook aan vrijwilligers. Jongeren kunnen daar, onder de vleugels van ervaren vrijwilligers, leren hoe het is om voor een groep te staan en kinderen te begeleiden. Zo zorg je voor de toekomst.

Ben je nog actief als vrijwilliger in andere organisaties?

Sonja: Ja, als tafeltennistrainer bij AFP Antwerpen. Daar ben ik vrijwilliger als trainer maar ook als bestuurslid en jeugdsportcoördinator.

Welke sporten doe je zelf graag? En in welke sporten geef je (graag) les?

Sonja: Tafeltennis is mijn sport. Al speel ik zelf geen competitie meer toch geef ik nog elke week 4 keer training. Aan beginners maar ook aan geklasseerde spelers en senioren.

De bewegingsschool en multimove liggen me ook nauw aan het hart. Immers hier wordt de basis gelegd om kinderen te ontwikkelen in beweging. Op een speelse manier leren ze juist te bewegen. Op deze manier kunnen ze later verder komen in hun geliefde sport en zorgen we ervoor dat ze niet eenzijdig getraind worden.

Andere dingen in je vrije tijd? (andere hobby’s, enz.)

Sonja: De koersfiets is mijn vrijheid op zondag. In de Alpen heb ik de meeste beklimmingen uit de Tour gedaan en ook de Italiaanse beklimmingen staan op mijn palmares. Maar ook Zeeland is een prachtige streek om in rond te toeren, de tegenwind maakt je sterk voor de beklimmingen.

Hoe zou jij andere personen overtuigen om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Jespo?

Sonja: Ik zou hen vragen een keertje mee te komen naar de bewegingsschool of de multimove of een keertje mee te doen met een sportweek. Ik zou hen vertellen over de voldoening die je krijgt als kinderen hun stralende glimlach tonen omdat ze zoveel plezier hebben in het sporten. Maar ook de blije gezichten als ze je ergens tegenkomen op straat of de speeltuin, wanneer ze te oud zijn voor de bewegingsschool of de multimove en fier komen vertellen welke sport ze nu doen.

Mocht je de lotto winnen, wat zou jij dan doen?

Sonja: Eerst mijn kinderen een deel geven en mijn kinderen en kleinkinderen meenemen naar Zuid-Afrika. Dan genieten van het leven (doe ik nu ook al ;))

Wat staat er absoluut nog op jouw bucketlist? Wat wil je zeker nog doen?

Sonja: Mijn kinderen en kleinkinderen meenemen naar Zuid Afrika. Naar de wilde dieren kijken en genieten van de natuur.

Wie is jouw favoriete sportfiguur aller tijden?

Sonja: Jean-Michel Saive. Hij zette tafeltennis op de kaart in België. Hij is heel gedisciplineerd en bewees dat je met een beetje talent ook een topsporter kan zijn. 7 deelnames aan de Olympische Spelen doen niet veel sporters hem na.

Als je een topsporter zou zijn, in welke sport zou je dan heel goed willen zijn?

Sonja: Tafeltennis. Ik zou er proberen voor te zorgen dat het een beetje meer media aandacht krijgt.

Wat doet sport met jou? Wat wil je de kinderen meegeven?

Sonja: Sport geeft je vrienden voor het leven. Samen sporten, ook in een individuele sport, geeft je plezier.
Je grens verleggen en de voldoening dat je daar uit haalt is een zalige ervaring maar zelfs gewoon recreatief bezig zijn geeft je een goed gevoel.

Wat is je leukste ervaring geweest bij Jespo? (= iets wat je nooit zal vergeten)

Sonja: De eerste keer dat je als vrijwilliger in de bloemetjes wordt gezet. Niet individueel maar alle vrijwilligers samen. Ik had dat nog nooit meegemaakt. En dat wordt nog steeds jaarlijks herhaalt. Ik ben met plezier vrijwilliger maar erkenning krijgen is heel fijn.

Dankjewel Sonja, zowel voor je onvermoeibare inzet als je tijd. Nog véél succes!


Heb je ook interesse om les te geven bij Jespo?

Neem dan zeker contact op met Jespo (info@jespo.be)