Vrijwilliger in the sportlight: Tim Collignon

Elke maand zetten we een vrijwilliger in onze sportlight. Deze maand is het de beurt aan Tim Collignon.

Tim Collignon is 40 jaar jaar oud en hij heeft Jespo leren kennen dankzij zijn vriendin, Kathleen en zijn schoonpapa, Ronny. Ondertussen is hij al 8 jaar vaste waarde bij de atletieklessen. Hij heeft ook al mee lessen van de bewegingsschool gegeven. Hij is regelmatig aanwezig op evenementen van Jespo en hij engageert zich soms om mee een sportweek te geven. Een vaste en onmisbare waarde in het team van Jespo-vrijwilligers dus! Hoog tijd dus om hem beter te leren kennen…


Dag Tim, kan je wat meer vertellen over jezelf?

Tim: Ik ben Tim Collignon, 40 jaar. Ik heb 15 jaar gewerkt als leraar wiskunde en wetenschappen, maar ben mij nu aan het omscholen tot kleuterleider.

Hoe heb je Jespo leren kennen?

Tim: Mijn vriendin Kathleen gaf reeds atletiektrainingen bij Jespo, samen met haar vader Ronny. Ze had een lesgever tekort en vroeg aan mij of ik een keer wou invallen. Die ‘ene keer’ duurt nu al 8 jaar ????.

Waarom ben je vrijwilliger bij Jespo?

Tim: Ik ben dus begonnen om mijn vriendin uit de nood te helpen met de atletiektrainingen. Later leerde ik andere vrijwilligers kennen in andere groepen en vakantiewerkingen binnen Jespo. Het is een leuke bijverdienste, en tegelijk kom ik zo zelf ook een beetje in beweging.

Wat zijn jouw ervaringen tot nu toe bij Jespo?

Tim: In het begin voelde ik me wat onwennig. Een atletiektraining is toch iets heel anders dan een les wiskunde of fysica. Kathleen en Ronny waren al heel ervaren in het training geven, en konden ter plekke een les uit de mouw schudden. Ik had in het begin moeite om hen hierin te volgen. Door wat tijd te steken in het voorbereiden van de trainingen begon ik me steeds zekerder te voelen, en evolueerde ik van ‘helper’ tot ‘trainer’.

Wat zijn volgens jou de sterke punten van Jespo?

Tim: Vrijwilligers worden heel goed ondersteund door de vaste medewerkers (vormingen, materiaal), maar krijgen tegelijkertijd heel veel vrijheid in het ineen steken van de activiteiten. Het secretariaat is geen groepje mensen die vanuit hun ivoren toren de rest van de organisatie onder controle houden. Jespo is in de jaren dat ik erbij ben enorm gegroeid, maar toch voelt het nog altijd aan als een kleine, warme, gezellige familie.

Ben je nog actief als vrijwilliger in andere organisaties?

Tim: Ik ben ook vrijwilliger bij de vzw Voluntas. Daarin begeleid ik speelpleinen voor kinderen met en zonder beperking. Ook hier ben ik ingerold via Kathleen en Ronny, en heb ik een evolutie meegemaakt van onwennige aanwezige tot volwaardige begeleider.

Welke sporten doe je zelf graag? En in welke sporten geef je graag les?

Tim: In een ver kinderverleden heb ik nog turnkring gedaan, maar tegenwoordig… doe ik eigenlijk zeer weinig aan sport. Vandaar dat de trainingen voor mij een ideale gelegenheid vormen om zelf in beweging te komen.

Andere dingen in je vrije tijd? (andere hobby’s, enz.)

Tim: Ik ben veel bezig met muziek (piano) en speel samen met Kathleen (heb ik haar al eens vermeld?) in twee orkesten.

Hoe zou jij andere personen overtuigen om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Jespo?

Tim: Verdien je graag een centje bij door kinderen een leuke tijd te bezorgen? Dan is Jespo de ideale plaats daarvoor! Ze staan open voor iedereen. Voor mensen met weinig (les)ervaring zijn er voldoende vormingen. De dankbaarheid van de kinderen maakt het plaatje compleet.

Mocht je de lotto winnen, wat zou jij dan doen?

Tim: Tenzij het echt miljoenen zijn die ik win, ga ik toch een beetje egoïstisch zijn: een mooie reis maken, naar festivals gaan, en ons huisje wat opknappen.

Wat staat er absoluut nog op jouw bucketlist? Wat wil je zeker nog doen?

Tim: Ik heb geen echte doelen voor ogen. Gewoon ten volle proberen genieten van het leven, doen wat ik moet doen zodat er tijd (en geld) is voor dingen die ik graag doe.

Wat doet sport met jou? Wat wil je de kinderen meegeven?

Tim: Sporten is voor mezelf niet evident. Ik wil de kinderen meegeven, ook al ben je niet de meest fitte van de groep, dat je toch plezier en voldoening kunt halen uit sporten. Het belangrijkste is je best doen, niet de beste zijn.

Wat is je leukste ervaring geweest bij Jespo? (= iets wat je nooit zal vergeten)

Tim: Op de Zapperdag kinderen een leuke atletiekinitiatie geven onder een stralende zon!

Dankjewel Tim, zowel voor je onvermoeibare inzet als je tijd. Nog véél succes!


Heb je ook interesse om les te geven bij Jespo?

Vul deze vrijwilligersfiche in of neem contact op met Jespo (info@jespo.be).