Ecosportief, daar gaan we voor!

Bij Jespo proberen we zoveel mogelijk kinderen en jongeren in beweging te zetten. Dat proberen we op een manier te doen waarbij we zo weinig mogelijk sporen nalaten op het milieu en de omgeving.

Het startte allemaal met het project ‘Ecosportief, sporten doe je spoorloos!’, waar de lokale sport in Vlaanderen duidelijk voor duurzaamheid en milieuzorg koos. Met dit project kon elke sportdienst, sportclub of sporter zijn of haar ecologische voetafdruk verkleinen en met gerichte acties ons steentje bijdragen. Dat allemaal zodat ook morgen gezond sporten nog steeds mogelijk is.

#iktrekhetmijaan

De klimaatcrisis dwingt ons meer dan ooit tot actie, en we weten precies wat nodig is. We moeten met z’n allen opnieuw nadenken over de manier waarop we wonen, werken, reizen, ontspannen, eten… We hebben allemaal een rol in deze maatschappelijke transitie.

Er is nog veel werk aan de winkel, maar tegelijkertijd beweegt er al heel wat. Benieuwd welke initiatieven we reeds bij Jespo gedaan hebben? En vooral ook wat we nog allemaal willen ondernemen? Lees dan zeker verder.

Heb je zelf nog ideeën? Laat het ons weten via info@jespo.be.

Herbruikbare bekers

Herbruikbare bekers zijn één van de belangrijkste oplossingen voor duurzame en milieuvriendelijke evenementen. Vanaf 1 januari 2020 werd het gebruik van wegwerpbekers in Vlaanderen niet meer toegestaan, dit om organisatoren te motiveren om nog meer in te zetten op duurzaamheid en het plastic- en restafval te beperken. En daar staan we bij Jespo natuurlijk helemaal achter!

Zelf gebruiken we al enkele jaren herbruikbare bekers van het Ecohuis op onze Zapperdag. Het gebruik van herbruikbare bekers zullen we vanaf 2020 ook verder doortrekken naar onze sportweken voor kinderen die geen drinkbus mee hebben.

Gezonde bar Zapperdag

Op Zapperdag kan jong en oud zich uitleven met verschillende activiteiten. Als verfrissing is er onze gezonde bar. Daar serveren we geen frisdranken of alcohol, wel fruitsappen en water.

Zelf een gezond sapje trappen op Jespo On Tour Groenplaats/Dageraadplaats, Back 2 Jespo of Zapperdag? Dat kan met de fietsen van De Sappentrapper.

Gebruik drinkbus tijdens sportweken

Op al onze sportweken stimuleren we onze deelnemers om een eigen drinkbus mee te brengen. Die kan dan met water van een drinkfontein of kraantjeswater opnieuw worden gevuld.

Bij het 10-jarig bestaan van Jespo in 2016 kreeg elke deelnemer een echte Jespo-drinkbus. Een leuk item voor de verzamelaars, maar vooral erg nuttig.

STOP-kaart tijdens sportweken

Het S.T.O.P.-principe staat voor de bewuste overweging die elk van ons kan maken voor het maken van een verplaatsing. Daarbij kies je bewust eerst voor het Stappen of Trappen, dan voor het Openbaar vervoer (bus, trein, metro of tram) en pas als laatste voor de Personenwagen, liefst samen met anderen door te carpoolen. De eerste drie alternatieven worden aangeraden, boven de auto als vervoersmiddel.

Deelnemers die met één van de eerste drie alternatieven naar de sportweek komen, krijgen van ons op het einde van de sportweek een extra beloning. Op die manier proberen we de kinderen en hun ouders te stimuleren om niet zomaar voor de auto te kiezen.

Met de fiets, het openbaar vervoer of te voet naar de sportweek gaan is zoveel leuker!

Dit principe hanteren we overigens ook voor al onze vergaderingen én evenementen. Zo geven we actief de alternatieven voor de wagen (bus, tram, fies, vélo-fiets…).

Sportweek ‘Gezond Sporten’

Al enkele jaren organiseren we tijdens één van de schoolvakanties een sportweek die volledig in het teken staat van duurzaamheid en gezondheid. Die sportweek kende al verschillende namen: ‘Gek op gezondheid’, ‘Lekker sporten’, ‘Ecosportief sporten’ en uiteindelijk al enkele jaren ’Gezond sporten’.

Tijdens deze sportweek besteden we op een speelse manier aandacht aan de voedings- en bewegingsdriehoek, leren we onze deelnemers hoe je afval sorteert, bereiden we een gezonde maaltijd, voorzien we biologisch geteeld fruit, enz.

De sportweek gaat dit schooljaar tijdens de 2de week van de paasvakantie door in basisschool CREA16 in Zurenborg.

Wil je deelnemen aan deze sportweek? Schrijf je dan snel in!

Duurzaam printen

Zowel voor de communicatie met deelnemers, als de promotie van onze vele sportactiviteiten draait onze printer op volle toeren. We proberen dit zoveel mogelijk te beperken, o.a. door te digitaliseren, maar veel potentiële deelnemers kunnen we enkel op deze manier bereiken.

We proberen al onze flyers en affiches, maar ook onze promotiebrieven, onze seizoensbrochure… op duurzame wijze te printen. Zo proberen we toch in de mate van het mogelijke rekening te houden met het klimaat.

Wil je snel met zekerheid weten of iets ecologisch geprint is? Dat kan het snelst door op zoek te gaan naar het FSC-logo en/of CO2-neutraal label.

Wat willen we zelf nog ondernemen?

We blijven de ingeslagen weg bewandelen en zullen in alles wat we doen bewust rekening blijven houden met het milieu.

Zo bekijken we steeds van gadgets of er een ecologische variant bestaat. Onze groene Jespo-balpennen bijvoorbeeld zijn biologisch afbreekbaar. Bij de productie en het transport vragen we steeds om zo weinig mogelijk verpakking/plastiek te gebruiken. Op onze evenementen gebruiken we bovendien herbruikbare colsonbandjes. Slim hé?!

Ook denken we na over ecologische T-shirts voor onze vrijwilligers en deelnemers.

Wist je bovendien dat al onze Jespo-medewerkers hun verplaatsingen zoveel als mogelijk met het openbaar vervoer en met de fiets proberen te doen?

Heb jij zelf nog een idee?

Wat kunnen we volgens jou nog doen om ons steentje bij te dragen? Laat het ons weten via info@jespo.be.