Vrijwilliger in the sportlight: Sara Fernandez Perez

Elke maand zetten we een vrijwilliger in onze sportlight. Deze maand is het de beurt aan Sara Fernandez Perez.

Sara is gestart als 9-jarige danser bij onze hiphop lessen. Naast hiphop heeft ze ook rope skipping lessen gevolgd bij Jespo. Ondertussen is ze aan haar eerste jaar bezig bij Jespo als vrijwilliger, en is ze ook nog animator bij Gekkoo.

Sara kent Jespo dus al lang en andersom ook, hoog tijd om haar aan iedereen voor te stellen! 


Sara, kun je ons wat meer over jezelf vertellen?

Sara: Ik ben Sara Fernandez Perez, ik ben 16 jaar oud en studeer Welzijnswetenschappen. Dit is mijn eerste jaar dat ik actief ben als vrijwilliger bij Jespo.

Hoe ben je in contact gekomen met Jespo?

Sara: Als kind wou ik heel graag dansen dus begon mijn mama te zoeken naar een leuke plaats waar ik dat kon doen. Zo is mijn mama bij Jespo terecht gekomen. Omdat ik enorm tevreden was heb ik besloten om te blijven en op deze manier mijn ervaring door te geven aan anderen.

Waarom koos je ervoor om vrijwilliger te worden bij Jespo?

Sara: Ik heb als kind heel veel leuke herinneringen aan Jespo zoals de super leuke lessen, de vele vrienden die ik heb gemaakt, de super lieve en betrokken juffen, de leuke optredens, … Hierdoor vind ik Jespo dan ook de beste plaats om mijn ervaringen als danser te delen met anderen. Iedereen kan bij Jespo terecht, waardoor elk kind de kans krijgt om de sport te doen die hij/zij graag doet, dat vind ik heel belangrijk!

Toen ik 9 jaar was ben ik begonnen als deelnemer bij de hiphop lessen, die heb ik drie jaar gevolgd. Ook heb ik rope skipping lessen gevolgd van 10 tot 13 jaar. Nu ben ik 16 en kan ik zelf met goede ondersteuning van Jespo les geven aan anderen.

Wat zijn volgens jou de sterke punten van Jespo?

Sara: Bij Jespo word je enorm goed begeleid en ondersteund. Er is zijn verschillende vormingen geweest die er telkens voor zorgen dat je elke keer nog sterker kan verdergaan met les geven. Ook kan je bij hen altijd terecht als er iets is, wat enorm fijn is.

Ben je nog actief als vrijwilliger bij andere organisaties?

Sara: Ik ben ook vrijwilliger bij de organisatie Gekkoo. Dat is een organisatie die speelpleinen en themakampjes organiseren in de schoolvakanties voor kinderen tussen 3 en 12 jaar. Ik ben ondertussen nu bij Gekkoo ongeveer anderhalf jaar animator en vind het super leuk om te doen.

Welke sporten doe je graag en in welke geef je les?

Sara: Ik dans heel graag en dans ondertussen al meer dan zeven jaar hiphop, waarvan één jaar competitie. Ik danste in een wedstrijdgroep en nam ook deel aan wedstrijden als solo danseres. Ik ben begonnen met dansen bij Jespo toen ik 9 jaar was, dit heb ik gedaan tot mijn 12 jaar. Daarna ben ik bij een dansschool beginnen dansen.

Ik geef nu voor het eerste jaar ook hiphop dansles aan kinderen van 6 tot 14 jaar.

Wat doe je in je vrije tijd?

Sara: In de vakanties begeleid ik kinderen op speelpleinen en themakampjes, dit is wat ik het allerliefste doe in mijn vrije tijd. Daarbuiten zit ik in het 5de middelbaar dus ben ik ook veel bezig met schoolwerk. Om af en toe te kunnen ontspannen ga ik graag lopen of wandelen.

Hoe zou je anderen overtuigen om vrijwilliger te worden bij Jespo?

Sara: Als lesgever krijg je enorm veel liefde en erkenning van zowel de kinderen als de ouders! Al die blije gezichtjes maken mij altijd heel blij. Ook krijg je van de kinderen super veel energie terug. En ten slotte kun je doen wat je graag doet en er tegelijkertijd een centje mee verdienen, dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Wat zou je doen als je de lotto zou winnen?

Sara: Ik zou als eerste een groot deel afstaan aan goede doelen die zich bezighouden met het bestrijden van armoede of die zich extra inzetten voor het milieu. Ook droom ik ervan om zelf een opvang voor kinderen met een moeilijke thuissituatie op te bouwen. Zo kunnen die kinderen toch op een veilige en vooral warme plaats opgroeien. Dit vind ik enorm belangrijk, elk kind zou in zo’n omgeving moeten kunnen opgroeien en genoeg kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Als laatstz zou een eigen dansschool oprichten toch ook wel leuk zijn.

Wat staat er absoluut nog op jouw bucketlist?

Sara: Ik zou heel graag vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland. Het liefst zou ik dit willen doen in Zuid-Amerika, specifieker in Colombia omdat ik half Colombiaans ben en dan ook graag die cultuur zou willen leren kennen. Ik zou me bijvoorbeeld willen inzetten voor de natuur, een dierenbescherming of kinderwelzijn. Dat lijkt me enorm interessant omdat je zo inzicht krijgt in het leven van de lokale bevolking.

Wat doet sport met jou? Wat wil je de kinderen meegeven?

Sara: Sporten zorgt voor een heel goed gevoel en ontspanning. In mijn geval zorgt dansen ervoor dat ik mijn hoofd kan leeg maken en dat ik al mijn emoties erin kwijt kan. Sporten in het algemeen geeft je enorm veel energie en zorgt ervoor dat je je goed voelt in je vel. Wat ik het allerleukste vind aan dansen is dat iedereen een eigen unieke stijl heeft en die op een andere manier uit.

Ik wil dus graag de kinderen meegeven dat sporten heel belangrijk is om al je energie kwijt te kunnen op een leuke en ontspannende manier. Sporten zorgt ervoor dat je je meer zelfzeker kan voelen en dat je je vooral goed voelt in je vel en dat vind ik het allerbelangrijkste.

Welk moment bij Jespo zal je altijd onthouden?

Ik heb op Zapperdag 2023 kinderen mogen schminken. Al die blije gezichtjes zien was super leuk en zorgde ervoor dat ik zelf ook met een brede glimlach naar huis ging. Die dag zal ik zeker nooit vergeten!

Dankjewel Sara, zowel voor je onvermoeibare inzet als je tijd. Véél succes bij Hiphop!


Heb je ook interesse om les te geven bij Jespo?

Neem dan zeker contact op met Jespo (info@jespo.be)