Vrijwilliger in the sportlight: Lana Creve

Elke maand zetten we een vrijwilliger in onze sportlight. Deze maand is het de beurt aan Lana Creve.

Zij begon als deelneemster bij Acrogym Antwerpen en groeide door. Daarna gaf ze les bij Gym Antwerpen, heeft ze verschillende cursussen gevolgd en nu geeft ze les bij Acrogym.

Wat een traject! Hoog tijd om haar een plaats in onze sportlight te geven. 

Vrijwilliger in the sportlight - Lana Creve


Lana, kun je ons wat meer over jezelf vertellen?

Lana: Ik ben Lana Creve, 24 jaar oud, en heb dit jaar mijn masterdiploma behaald in stedenbouw en ruimtelijke planning aan de UA. Ik ben al vrijwilliger bij Jespo sinds ik 16 jaar oud was. Ik begon met het geven van basis gymnastiek en tumbling en geef nu les bij Acrogym.

Hoe ben je in contact gekomen met Jespo?

Lana: Ik leerde Jespo kennen via mijn vriendin en nu ook collega, June. Zij nam me mee naar de Acrogym les toen ik in het vierde leerjaar zat. Ik vond het meteen geweldig en ben, zoals je kunt zien, gebleven.

Waarom koos je ervoor om vrijwilliger te worden bij Jespo?

Lana: Ik sport graag en wil mijn ervaring delen met anderen. Toen ik 18 jaar oud was, mocht ik helaas niet meer deelnemen aan de activiteiten. Ik wilde nog steeds betrokken blijven, dus besloot om vrijwilliger te worden en les te geven. Zo bleef ik toch verbonden met Jespo!

Wat zijn volgens jou de sterke punten van Jespo?

Lana: Het voelt echt als één grote familie bij Jespo. Als er iets is, kun je altijd bij hen terecht. Ze zorgen er ook voor dat lesgevers en vrijwilligers de kans krijgen om bij te leren.

Ze begeleiden jonge vrijwilligers ook goed. Toen ik 16 was, hebben ze me fantastisch geholpen met hoe ik voor een groep moest staan als vrijwilliger. Dat is niet altijd makkelijk op die leeftijd.

Ben je nog actief als vrijwilliger bij andere organisaties?

Lana: Jammer genoeg ben ik niet actief bij andere vrijwilligersorganisaties. Maar ik zou graag eens voor een maand meedoen met een organisatie die zwerfvuil opruimt langs de kust. Ergens in het buitenland ofzo.

Welke sporten doe je graag en in welke geef je les?

Lana: Wat ik heel graag doe is wandelen: vooral trektochten van twee weken waar ik omringd ben door de prachtige natuur. Elk jaar ga ik bijna altijd met mijn vader op stapvakantie. We hebben al gewandeld in Schotland, Noorwegen, Ierland en Corsica.

Ik loop ook graag, maar niet in de winter. Dat is gewoon te koud voor mij. Ik heb al vijf keer meegedaan aan de 10 Miles dwars door het mooie Antwerpen.

Daarnaast vind ik minigolf en bowlen leuk om met vrienden en familie te doen.

Wat doe je in je vrije tijd?

Lana: Mijn andere hobby’s zijn lezen en bakken. Als ik gestrest ben, ga ik altijd bakken, dat helpt me tot rust te komen. En zo maak ik ineens mijn buren blij met iets lekkers (een win-winsituatie). Ik lees dagelijks enkele uren, vooral fantasie boeken of van die romantische verhalen waarvan je weet dat alles goed afloopt.

Hoe zou je anderen overtuigen om vrijwilliger te worden bij Jespo?

Lana: Ten eerste, de kinderen geven zoveel energie terug aan jou als lesgever. Ten tweede, je kunt jouw eigen ervaringen delen. Ten derde, je kunt jouw hobby uitoefenen en krijgt daar ook nog een kleine vergoeding voor. En als laatste, je hoeft niet meer naar de fitness, je kunt gewoon met de kinderen meesporten.

Wat zou je doen als je de lotto zou winnen?

Lana: Ik zou zeker een deel aan goede doelen geven die zich inzetten voor natuur en armoede. Ik zou een eiland kopen en daar een bijzonder huis bouwen waar ik in de winter naartoe kan (niet zo goed voor het milieu, maar dromen mag). Ik zou ook parttime gaan werken in de toekomstige horecazaak van mijn broer. En een wereldreis maken!

Wat staat er absoluut nog op jouw bucketlist?

Lana: Er zijn nog enkele dingen die ik echt wil doen. Ik zou graag eersteklas vliegen naar Australië, omdat dat altijd de droom was van mijn zus (die er helaas niet meer is). Ook staat een wereldreis, parachutespringen en raften in de VS op mijn lijstje.

Door het programma “Over de oceaan” op VTM wil ik ook graag ’s nachts naar de prachtige sterrenhemel kijken of elke dag een mooie zonsopgang en -ondergang zien. Dat lijkt me een fantastisch avontuur.

Wie is jouw favoriete sportfiguur aller tijden?

Lana: Dat is lastig, ik heb eigenlijk niet echt een favoriete sportfiguur.

Als je een topsporter zou zijn, in welke sport zou je dan heel goed willen zijn?

Lana: Ik zou heel goed willen zijn in toestelturnen. Ik vind het ongelofelijk wat die sporters daar allemaal kunnen. En misschien ook wel cliffdiven. Ik denk dat het zo’n kick moet geven om van zo’n hoog punt te springen.

Wat doet sport met jou? Wat wil je de kinderen meegeven?

Lana: Sporten geeft me altijd een goed gevoel en veel energie, vooral bij een groepssport als Acrogym. Je hebt partners waarop je kunt vertrouwen, die je steunen en motiveren als het even niet lukt.

En wanneer je een nieuw onderdeel onder de knie krijgt, is de vreugde drie keer zo groot omdat je het samen doet. Dat wil ik de kinderen ook meegeven: bij Acrogym ben je niet alleen, we helpen elkaar. Zoals ik al eerder zei: Jespo is een extra familie of vriendengroep.

Dankjewel Lana, zowel voor je onvermoeibare inzet als je tijd. Véél succes bij Acrogym!


Heb je ook interesse om les te geven bij Jespo?

Neem dan zeker contact op met Jespo (info@jespo.be)