Vrijwilliger in the sportlight: François Dams

Elke maand zetten we een vrijwilliger in the sportlight. Ditmaal is dat dé man achter zwemmen en waterpolo in Berchem: François ‘Swa’ Dams. Hij is dan wel met pensioen, bij Jespo merken we daar niets van! Zo vinden we hem elke maandag, woensdag, zaterdag én zondag terug langs de rand van het zwembad Groenenhoek.

Swa startte als vrijwilliger bij Kindervreugd. Daar deed hij eerst vakantiewerking, vervolgens gaf hij les op woensdagnamiddag en richtte hij de waterpologroep op. Die groeide jaar na jaar toe qua aantal deelnemers. Tien jaar geleden maakte hij mee de overstap naar Jespo.

“De kracht van Jespo zit hem volgens mij in de fantastische voorzitter, Frans Van den Wyngaert, en de ploeg medewerkers onder leiding van een geweldige coördinator, Arne Francq. Bij Jespo lukt het me voorlopig om de zwem- en waterpologroep draaiende te houden. Het enthousiasme van de lesgevers en de meer dan aanvaardbare vrijwilligersvergoeding zorgen daar mee voor.”

Het grootste deel van zijn loopbaan stond Swa voor de klas in de eerste graad van het lager onderwijs. Omdat hij eigenlijk onderwijzer lichamelijke opvoeding wilde worden, probeerde hij zo vaak mogelijk sport aan bod te laten komen tijdens zijn lessen. Zwemmen, waterpolo, handbal, volleybal… Elk van deze sporten kreeg een plaatsje. Zoveel mogelijk bewegen en zo weinig mogelijk stilzitten dus! 🙂 Nu Swa met pensioen is, vult hij zijn vrije tijd vooral met Jespo, fungeert hij als oppas voor zijn kleinkinderen of werkt hij in de tuin.

Wil je zelf wekelijks van Swa de kneepjes van waterpolo leren in het zwembad Groenenhoek? Neem dan snel een kijkje bij Waterpolo Berchem en schrijf je in.

Heb je ook interesse in vrijwilligerswerk bij Jespo? Neem dan contact op met Stijn voor meer info.