Vrijwilliger in the sportlight: Lana Reher

Elke maand zetten we een vrijwilliger in the sportlight. Ditmaal is dat Lana Reher, taallesgever tijdens onze Sport-&Taalweken voor anderstalige nieuwkomers.

Lana is 27 jaar en volgt momenteel een lerarenopleiding, maar is verder ook logopediste. Kinderen helpen en begeleiden in hun leerproces is iets wat ze ontzettend graag doet. Zelf heeft ze nog geen kinderen, maar wel een hondje: Schnitzel. Dat is haar beste vriendje. Samen wandelen ze alle dagen 15 minuten tot soms een uur (of zelfs langer).

Als leerkracht voor anderstalige nieuwkomers kreeg ze op een dag een mail met de melding dat Jespo nog vrijwilligers zocht voor de Sport-& Taalweken, waar anderstalige nieuwkomers in de voormiddag hun Nederlands oefenen en in de namiddag sporten. Na een bezoekje aan de website van Jespo, twijfelde ze niet en nam ze contact op.

Vorige zomer begeleidde ze voor de eerste maal de Sport-&Taalweken. Ze deed dit met heel veel goesting en enthousiasme, en twijfelde ook niet toen we haar vroegen om de komende zomer de Sport-&Taalweken opnieuw te begeleiden.

Ze wil de kinderen vooral spreekdurf meegeven: fouten maken mag! Verder hoopt ze hen ook een mooie basiswoordenschat te kunnen aanreiken voor in hun dagelijkse leven. Lana wil gelijke kansen nastreven voor kinderen van diverse achtergronden. Taal speelt daarin vaak een grote rol.

Toen we haar vroegen wat haar zo aanspreekt bij het lesgeven aan anderstalige nieuwkomers, antwoordde ze:

“Dat zijn vaak de meest gemotiveerde leerlingen. Hun motivatie en enthousiasme zorgen ervoor dat het lesgeven als vanzelf gaat. Zij zijn zo gelukkig met de leerkansen die ze krijgen en de succeservaringen die ze opdoen. Dat maakt mij ook gelukkig. Ik ben zelf liever een “joef” dan een “juf”. ?

“Die 2 weken hebben mij dan ook enorm veel voldoening gegeven. De kinderen vonden de taalspelletjes en opdrachten geweldig en hebben zich reuze geamuseerd. Ze waren doorgaans zeer enthousiast en enorm dankbaar voor de leerkansen die ze kregen. In de namiddag kregen de kinderen een verscheidenheid aan sporten aangeboden. Tijdens deze lesjes heb ik de sportlesgevers geholpen met het begeleiden van de anderstalige kinderen. Ik heb enorm genoten van die 2 intense weken!”

Wat ze zelf ook goed vond, waren de infodagen die vooraf gingen aan de Sport-& Taalweken:

“Met die vormingen konden we al kennis maken met de andere vrijwilligers en samen aan het lesmateriaal werken. Dat werkt naar mijn gevoel erg drempelverlagend. Je staat er nooit alleen voor en iedereen heeft wel een bepaalde meerwaarde te bieden.”

Wanneer Lana niet aan het werk is, houdt ze zich graag creatief bezig. Ze houdt van tekenen, knutselen en kalligrafie (mooi schrijven). Ze gaat ook drie keer per week hardlopen.

Dankjewel voor alle inzet tijdens de Sport-&Taalweken, Lana. We zijn erg blij dat we opnieuw op “Joef Lana” kunnen rekenen begin juli! ?

Heb je ook interesse om tijdens een schoolvakantie een Jespo-sportweek te begeleiden?

Neem dan zeker contact op met Michael van Jespo:

Michael Vermost
Sportpromotor communicatie en evenementen
E-mail: michael@jespo.be

Heb je ook interesse om les te geven bij Jespo?

Neem dan zeker contact op met Stijn van Jespo:

Stijn Adams
Sportpromotor sportgroepen en vrijwilligers
E-mail: stijn@jespo.be