Vrijwilliger in the sportlight: Luc Wuyts

Elke maand zetten we een vrijwilliger in onze sportlight. Ditmaal gaat Luc Wuyts, lesgever bij onze bewegingsschool in Deurne, met de eer lopen. Na meer dan 10 jaar voor Jespo gewerkt te hebben, namen we op zaterdag 4 mei ’19 afscheid van Luc in de turnzaal De Leerexpert te Deurne. Aan elk sprookje komt helaas een einde. Volgens hem bestaat er geen mooiere sportopdracht als de bewegingsschool, naast zijn oude liefde voor het voetbal natuurlijk. Onder de leiding van Luc genoten onze jonge Jespolieten elke zaterdagochtend van een 50-minuten durende bewegingsparcours en bewegingsspelletjes.

“De dankbaarheid van ouders en kleuters die ik voortdurend heb mogen ervaren, is fijn. Ook bij het onvergetelijk afscheid op 4 mei. Daar waren ouders en kinderen die meer dan 10 jaar geleden bij ons les volgden. Ook zij overstelpten ons met vele bedankingen en cadeautjes.”

Zo’n vorm van appreciatie doet toch iets met een mens. Toen Luc 15 jaar geleden aan de slag ging bij Jespo (toen nog Kindervreugd), was hij van opleiding een chemicus en had hij geen achtergrond wat betreft lichamelijke opvoeding. Gelukkig kon hij rekenen op de steun van Wim. Die leerde hem alle knepen van de bewegingsschool.

Luc beschouwt zichzelf als een selfmade-man. Zijn hele leven lang is hij 6 uur per dag bezig geweest met sport. Hij dacht daarbij vooral na hoe kinderen het best kunnen gestimuleerd worden tot een gezond en sportief leven.

Dat proberen we bij Jespo ook te doen, bijvoorbeeld met ons ‘Ideale Sporttraject’ van kleuter tot jongere. De nadruk wordt gelegd op het beleven van plezier. We zorgen ervoor dat niemand uitgesloten wordt. M.a.w. creëert Jespo een sportaanbod waar iederéén welkom is en goedkoop kan sporten.

In alles wat Luc gedaan heeft in zijn leven: van kwaliteitszorg, milieuzorg en arbeidsveiligheid, tot organisator van wielerwedstrijden… heeft de mens centraal gestaan. Hij heeft altijd geprobeerd om in een sfeer van wederzijds begrip tot het beste resultaat te komen en mensen samen te brengen rond gezelligheid en vriendschap.

Buiten Jespo is Luc nog actief als sportjournalist, weliswaar met een late roeping. Daarbij volgt hij het judo, zwemmen en de paardensport. Het judo krijgt zijn voorkeur omwille van haar rijke pedagogische visie waarbij respect en Fair Play centraal staan.

Voor Luc is de bewegingsschool toch net iets meer dan gewoon een bezigheid geweest.

“De bewegingsschool was voor mij een missie. Al het andere vrijwilligerswerk doe ik met heel veel passie, maar de bewegingsschool voelt toch anders. Ik heb geprobeerd om kinderen te leren ontdekken hoe leuk het is om te bewegen. Samen met mijn onvervangbare vrouw Brigitte, de administratieve krak achter de bewegingsschool Deurne, heb ik meer dan 10 jaar deze missie mogen uitdragen.”

De tijdsbesteding van Luc zal vanaf september een andere vorm aannemen nu hij stopt met lesgeven bij Jespo. Stilzitten, dat niet! Luc zal immers de voetbaltraining (van de U6) van zijn geliefde SK Kalmthout voor zijn rekening nemen. Waar hij in een verre verleden 19 jaar lang zelf heeft gevoetbald. Terug naar het prille begin dus!

Luc, we wensen je nu al heel veel succes toe met je nieuwe uitdaging, maar gaan je toch héél erg missen… Daarom nog eenmaal een grote MERCI voor alles wat je voor Jespo hebt gedaan.

Heb je ook interesse in vrijwilligerswerk bij Jespo? Neem dan contact op met Stijn voor meer info.