Vrijwilliger in the sportlight: Marie De Batist

Elke maand zetten we een vrijwilliger in the sportlight. Deze keer leer je Marie De Batist beter kennen. Ze geeft elke woensdag dansles bij Spirit Jazzdans en op zondag leert ze jonge kinderen beter bewegen bij Multimove Antwerpen. Ze is nog maar 16 jaar, maar heeft al een hele geschiedenis bij Jespo!

Via enkele vriendinnen kwam Marie in 2016 voor het eerst in contact met Jespo. Haar vriendinnen dansten al een paar jaar bij Spirit Jazzdans en vroegen haar of ze eens mee een dansles wilde volgen.

“Het was mijn eerste dansles ooit en ik vond het geweldig. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad! Ik geniet zo van dansen en doe zelfs af en toe een danswedstrijd mee. Dansen is echt mijn favoriete bezigheid. Zowel les volgen, als dansles geven. “

Na enkele jaren als deelnemer te dansen, kreeg ze de vraag om zélf voor de groep te gaan staan bij de jongere dansers: ‘de Swingers’.

“Zij waren ongeveer even oud als ikzelf toen ik mijn allereerste dansles deed. Het leek me erg leuk om hen de kans te geven een talent te ontwikkelen en vooral plezier te laten beleven. Daarom zei ik zonder twijfelen: JA!”

Dit schooljaar staat Marie voor het tweede jaar voor de groep en ze vindt het (gelukkig) nog altijd heel erg leuk.

“Dat komt door de leuke groep en het dansen natuurlijk, maar deels ook omdat er een heel makkelijke, vlotte en leuke communicatie is met het Jespo-team. Ik voel me zeker op mijn gemak om vragen te stellen, hulp te vragen en nieuwe ideeën te geven.”

Sinds kort geeft ze ook mee les bij Multimove Antwerpen op zondagvoormiddag en ook tijdens de schoolvakanties is de kans groot dat je Marie als lesgever tegenkomt op één van onze danssportweken.

“De grote sterkte van Jespo vind ik dat ze op een leuke manier de Antwerpse jeugd aan het sporten willen krijgen. Om dat te bereiken bieden ze alle vrijwilligers ook een goede ondersteuning. Onlangs is er een nieuw project gestart bij Jespo om anderstalige lesgevers mee te betrekken bij de sportlessen en hen op te leiden tot sportcoaches. Dat vind ik een heel mooi voorbeeld van een andere sterkte van Jespo: nieuwe concepten en ideeën uitwerken en in de praktijk brengen, die mee in onze maatschappij passen.”

Wat buiten het dansen? Dan leest Marie heel veel en heel graag! Verder gaat ze soms eens een toertje fietsen, een uurtje zwemmen of speelt ze in haar tuin wat volleyball. Bijna elke dag in de week is Marie bezig met dans, dus veel ruimte voor een andere hobby is er niet. En dan natuurlijk nog al dat schoolwerk… 🙂

Dat Marie een groot hart heeft, wordt duidelijk als we haar de vraag stellen wat ze zou doen als ze een grote som geld zou winnen.

“Al vanaf dat ik klein ben, droom ik ervan om in een olifanten rescue center te helpen in Thailand. Daar worden olifanten geholpen die mishandeld werden, gebruikt werden als toeristische attractie of slachtoffer waren van stropers. Ik zou ook reizen naar een arm land in Afrika om mee scholen te bouwen, les te geven of kinderen te helpen. Eigenlijk zou ik overal ter wereld willen helpen waar nodig…”

Maar wat bovenaan haar bucketlist staat, is vloeiend Frans leren spreken en in Parijs gaan wonen.

“Ik zou absoluut iets willen doen met dansen! Stiekem droom ik daar ook wel een beetje van… professionele danseres worden.”

Dans je dromen achterna. Bonne chance, Marie!

Heb je ook interesse om les te geven bij Jespo?

Neem dan zeker contact op met Kaat van Jespo:

Kaat Dimov
Sportpromotor sportgroepen en vrijwilligers
E-mail: kaat@jespo.be