Vrijwilliger in the sportlight: Nefn Lakhouj

Elke maand zetten we een vrijwilliger in the sportlight. Deze maand is het de beurt aan sportlesgeefster Nefn Lakhouj. Drie jaar geleden verhuisde Nefn van Syrië naar België. Via het project ‘Sportieve taaloefenkansen NT2’ kwam ze als anderstalige nieuwkomer bij Jespo terecht en kreeg ze de kans om haar ervaringen in de sport door te geven aan de kinderen. Zo staat ze nu elke woensdag voor een enthousiaste groep kinderen bij Basketbal Merksem en begeleidde ze deze zomer ook mee enkele sportweken.

Nefn is 30 jaar oud en komt uit Syrië. Daar studeerde ze ‘sport’ en werkte ze gedurende één jaar als sportlesgeefster. Vanwege de oorlog verhuisde ze vervolgens naar Jordanië en werkte ze als fitnessinstructeur.

“Ik hielp de mensen en gaf instructies hoe ze op een juiste manier fitnesstoestellen moesten gebruiken, gaf groepslessen, enzovoort.”

Op het einde van de zomer 2020 stapte Nefn in het huwelijksbootje en kwam ze naar België. Sinds dan oefent ze heel actief haar Nederlands. Via haar VDAB-assistent leerde ze Jespo kennen en nam ze deel aan het project ‘Sportieve taaloefenkansen NT2’, waar anderstalige nieuwkomers de kans krijgen om sportcoach te worden en de Nederlandse taal te oefenen.

“Jespo is een grote organisatie met veel sportende kinderen, ideaal om Nederlands te oefenen, mijn vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe dingen te leren. Ik ben op een heel aangename manier verwelkomd door de Jespo-familie. Ze luisteren echt naar hun vrijwilligers.”

Nefn geeft nu elke woensdag les bij Basketbal Merksem. De voorbije zomer begeleidde ze ook de ‘Sport-&Taalweken’ en ‘Buddy-sportweek’ voor anderstalige nieuwkomers. Het feit dat ze zelf als anderstalige nieuwkomer de Nederlandse taal oefent, maakte die sportieve ervaring wel extra speciaal.

“Ik heb als lesgever bij Jespo al heel veel dingen geleerd, en zal dat nóg meer doen omdat mijn Nederlands al erg verbeterd is dankzij de vele mooie kansen die ik aangeboden krijg vanuit Jespo en al hun advies.”

Nefn is vastberaden om nog heel veel sportieve ervaringen bij Jespo te hebben. Het liefst zou ze een job uitoefenen in de sportsector. Ze droomt er zelfs van een eigen fitnessclub te kunnen openen.

Het is geweldig om jou zo enthousiast te zien lesgeven en Nederlands te zien bijleren, Nefn. Bij Jespo ben je ALTIJD meer dan welkom! 🙂

Heb je ook interesse om les te geven bij Jespo?

Neem dan zeker contact op met Kaat van Jespo:

Kaat Dimov
Sportpromotor sportgroepen en vrijwilligers
E-mail: kaat@jespo.be

Heb je interesse in het project ‘Sportieve taaloefenkansen NT2’?

Neem dan zeker contact op met Tawfeek van Jespo:

Tawfeek Zen Alabden
Projectmedewerker Sportieve taaloefenkansen NT2
E-mail: tawfeek@jespo.be