Vrijwilliger in the sportlight: Peter Goossens

Elke maand zetten we een vrijwilliger in the sportlight. Deze keer leer je Peter Goossens beter kennen, sportlesgever en hoofdverantwoordelijke van Capoeira Kiel.

Peter is al 5 jaar vrijwilliger bij Jespo.  Hij leerde ons kennen via de vorige verantwoordelijke van Capoeira Kiel. Eerst gaf hij mee les aan de kinderen en uiteindelijk nam hij de taak van hoofdverantwoordelijke over. Niet alleen vind je hem elke zaterdagvoormiddag in Buurtsporthal Kiel, Peter geeft ook met heel veel passie en plezier initiaties Capoeira op verschillende Jespo-activiteiten. Zo leerde hij o.a. de voorbije zomer om de aanwezige kinderen van het gratis pleinaanbod de eerste stapjes van Capoeira aan.

“Les geven bij Jespo geeft me de opportuniteit om de passie die ik heb voor Capoeira te delen met de kinderen. Bij Jespo kreeg ik steeds een goede begeleiding van de Jespo-medewerkers en werd ik erg goed geholpen wanneer nodig. Ik kan daardoor ten volle mijn sport promoten. Jespo is een organisatie met een heel jonge mindset: je wordt goed omringd en begeleid en krijgt ondersteuning en opleiding wanneer je dat wenst of nodig hebt.  Dat alles helpt je echt om te groeien in je rol als sportlesgever.”

Wat is Capoeira eigenlijk?

Capoeira is een spel, vaak omschreven als een Braziliaanse vecht-dans. Twee mensen spelen het capoeiraspel in een door mensen gevormde cirkel en voeren elk verschillende aanvals- en verdedigingstechnieken uit op muziek. Capoeira ziet eruit als een combinatie van vele acrobatische bewegingen en draaitrappen. Er is geen winnaar of verliezer. Wel is vaak snel duidelijk wie het spel het best beheerst: Wie is sneller of creatiever? Wie heeft er meer kennis van de regels? Enzovoort.

Naast het beoefenen van Capoeira, doet Peter ook aan fitness, krachttraining en hardlopen. Zo blijft hij in topvorm! Hij is ook erg actief bezig met zijn eigen voeding. Zo brouwt hij zijn eigen bier, verwerkt hij zelf vlees en maakt hij kaas.

Mocht hij morgen plots de lotto winnen, zou Peter stoppen met werken en meer tijd vrijmaken om te reizen. Een parachutesprong staat zeker ook nog op zijn bucketlist, net als metaal leren smeden en uitgebreid dineren bij zijn naamgenoot in het ‘Hof van Cleve’.  🙂 Al zal sport altijd een belangrijke plaats innemen.

“Sport geeft mij een nodige dosis endorfine. Het belangrijkste is dat boven alles kinderen plezier hebben in wat ze doen.  Als ze iets doen met plezier, leren ze vanzelf.”

Toen we hem tot slot vroegen naar zijn favoriete sportfiguur aller tijden vroegen, kwam Bruce Lee naar voren. Voor velen de grootste oosterse vechtkunst-acteur van de 20e eeuw. Die mening deelt Peter dus ook.

“Die man heeft op zijn eentje de interesse in krijgskunst enorm doen groeien.  Hij was een atleet met bijna bovenmenselijke vaardigheden en snelheid en een sterk streven naar perfectie.”

Dankjewel Peter voor al je inzet bij Jespo. We hopen je nog vele jaren op de mat te zien bij Capoeira Kiel!

Heb je ook interesse om les te geven bij Jespo?

Neem dan zeker contact op met Kaat van Jespo:

Kaat Dimov
Sportpromotor sportgroepen en vrijwilligers
E-mail: kaat@jespo.be