Tips & vormingen voor startende lesgevers

Ben je een startende lesgever en is het allemaal nieuw voor jou? Dan geven we je hier graag enkele tips mee. Ook dan zijn er ideale cursussen om je eerste stappen als lesgever te zetten. Zo organiseert Jespo zelf de groepsvorming ‘Start 2 Coach’ maar kan je ook terecht bij Buurtsport of de Vlaamse Trainersschool voor basisopleidingen. Heb je er vragen over? Stel ze gerust via info@jespo.be of bel ons op 03 289 32 53.

Tips:

  • Hoe start je de eerste (of laatste) les? Lees hier ons stappenplan.
  • Lees hier zeker de 4 inzichten voor trainerschap. Of bekijk hier het filmpje.
  • Nood aan lesideeën? Ga eens online op zoek en check zeker De Spelles.
  • Wat te doen bij ongevallen in je les? Download De Rode Kruis app en wees paraat.

Eigen (verplichte) groepsvorming: Start 2 Coach

Tijdens deze vorming (3 uur) krijg je de basis mee om les te kunnen geven bij Jespo: welke afspraken maak je best met je deelnemers, hoe sta je voor je groep, hoe bouw je een les goed op, hoe geef je een goede sportuitleg, hoe ga je om met ‘lastige’ kinderen… Het is een combinatie van praktijk én theorie. We gebruiken daarbij de 4 inzichten over trainerschap als leidraad.

We organiseren deze groepsvorming meestal in september en januari.

Buurtsport: City Coach

De opleiding City Coach is een basisopleiding voor jongens en meisjes vanaf 15 jaar die weinig of geen ervaring hebben én zin hebben om te leren van zichzelf of van anderen. Je leert er voorbereiden, organiseren, speluitleg geven en spel leiden, je eigen sterktes en groeipunten kennen en jezelf en andere sterker maken.
De cursus duurt 4 halve dagen en is een mix van praktijk (80%) en theorie (20%). Deze opleiding gaat meestal door tijdens de schoolvakanties.

Vlaamse Trainersschool: Bewegingsanimator, Multimovebegeleider, Aspirant-Initiator, Initiator…

Bewegingsanimator
De Bewegingsanimator is een sportieve cursus voor jongeren vanaf 16 jaar die geïnteresseerd zijn in het leren organiseren van sportieve activiteiten en evenementen en alles wat daarbij komt kijken op vlak van veiligheid. De cursus duurt 52 uur en bestaat uit 2 verschillende modules:
– Module 1: veilig sporten preventief, veilig sporten curatief en didactiek
– Module 2: Bewegingsvaardigheden, ontwerpen & animeren en organiseren, promotie & tornooivormen
Als je slaagt voor deze modules krijg je vrijstellingen in het verdere opleidingsaanbod van de Vlaamse Trainersschool, bv. het specifieke gedeelte van de Multimove-opleiding.

Multimovebegeleider
Multimove is een sportaanbod voor kinderen van 3 tot 8 jaar (bij Jespo van 5 tot 8 jaar) waarbij ze een oefeningen van 12 basisvaardigheden krijgen. Zo krijgen ze een brede motorische basisvorming wat belangrijk is voor hun latere fysieke ontwikkeling. Tijdens de cursus Multimovebegeleider leer je hoe je een lessenreeks kan voorbereiden en krijg je inzicht in de fundamentele bewegingsvaardigheden en belangrijkste basisprincipes uit de didactiek en de methodiek. De opleiding bestaat uit 2 modules: introductiemodule (3 uur – via online cursus) en didactische-methodische module (13 uur – praktijkgericht).
Je moet minstens 16 jaar oud zijn, of het in de loop van het kalenderjaar worden.
Deze opleiding is ideaal voor (nieuwe) lesgevers bij de Multimovegroepen van Jespo.

Aspirant-Initiator
Aspirant-Initiator is een laagdrempelige basisopleiding. Hier leer je hoe je een hoger opgeleide trainer kan ondersteunen bij het geven van een training. De opleiding duurt 16 uur en is sporttakgericht (bijv. atletiek, gymnastiek, hockey, tennis, enz.).

Initiator
Initiator is het vervolg op de aspirant-initiator. Dit is ook sporttakgericht, maar hier leer je om zelf les te geven aan beginnende of recreatieve sporters op clubniveau. De cursus duurt 76 uur en bestaat uit 4 modules: algemeen gedeelte, sporttechnische module, didactische-methodische module en stage.

VTS PLUS
VTS Plus wil trainers in heel Vlaanderen, ongeacht hun niveau, de mogelijkheid geven om zich blijvend bij te scholen over sporttakoverschrijdende onderwerpen. Daarnaast wil ze diezelfde trainers ook een platform bieden om met andere trainers en docenten in dialoog te treden over verschillende actuele thema’s.

VTS Plus biedt een waaier aan bijscholingen, op verschillende dagen en tijdstippen en verspreid over heel Vlaanderen.

Vind een opleiding
Je kan bovenstaand aanbod vinden op de website van de Vlaamse Trainersschool.

Ter info: na het succesvol afronden van de opleiding krijg je steeds een Vlaams erkend diploma van de Vlaamse Trainersschool.